DecantConnect System

Scheiding van vaste stoffen en vloeistoffen stroomlijnen voor toepassingen met hoge solid-load

Beschrijving

Applicatie
In de dynamische wereld van de voedingsmiddelenindustrie is duurzaamheid van het grootste belang. Decanters spelen hier een belangrijke rol in door bijvoorbeeld de extractie van eiwitten uit diverse bronnen te vergemakkelijken. Opmerkelijke toepassingen zijn onder andere het extraheren van eiwitten uit bierbostel, een bijproduct van het brouwen, en het isoleren van de vaste eiwitfractie uit insecten. Deze eiwitrijke extracten zijn waardevolle ingrediënten voor een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Bij D&W maken we gebruik van decanteertechnologie – veelal van Flottweg – om diverse processen te optimaliseren en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Concept
Flottweg decanter centrifuges zijn een continue methode voor het scheiden van vloeistoffen en vaste stoffen. De scheiding vind plaats door middel van verhoogde g-krachten waarbij verschil in dichtheden wordt benut. Hierdoor is scheiding mogelijk tussen een vloeistof en vaste stof (decanter), of tussen twee vloeistoffen en een vaste stof (tricanter®). Ook is er een speciale uitvoering voor het scheiden en ontwateren van zachte componenten zoals eiwitten, gisten en algen (sedicanter®).

Flottweg decanters kunnen hygiënisch worden uitgevoerd en worden daardoor veel ingezet in de levensmiddelen industrie. Decanters worden uitgevoerd met capaciteiten in de range van enkele honderden liters/uur tot vele m3/uur. Elke toepassing heeft zijn eigen uitvoering voor een optimale scheiding en betrouwbare productie. Elke Flottweg decanter wordt daarvoor klant specifiek ontworpen en geproduceerd.

Werkingsprincipe
Bij een Flottweg decanter wordt de te scheiden stroom continu in een roterend bowl gevoed. Deze bowl draait met snelheden van enkele duizenden rotaties per minuut waardoor g-krachten tussen de 1.000-10.000g kunnen worden bereikt. Hierdoor gaan de vaste stoffen tegen de bowl aanzitten en de vloeistof meer gecentreerd. De vaste stof worden daarna met behulp van een schroef uit de bowl getransporteerd. De vloeistoffen worden via een vrije overloop of door middel van een verstelbare impeller uit de bowl geleid.

De innovatieve op koppel gestuurde Simp-drive® aansturing van de motoren zorgt voor een continue constante kwaliteit van het product. D&W voorziet deze decanters van de benodigde proces functionaliteit voor het constant en veilig toevoeren van product alsmede het afvoeren van de vaste en vloeibare fractie. Geïntegreerde CIP functionaliteit zorgt voor een probleemloze en geautomatiseerde reiniging van de installatie na productie.

Details

Basisunit
Deze unit bestaat uit een basismodule welke op een vast of frame gepositioneerd wordt. De basis module bestaat uit onder andere:

  • Een decanter centrifuge
  • Een controlekast met HMI en PLC
  • Afvoerfunctionaliteit t.b.v. de vaste en vloeibare fractie
  • CIP Functionaliteit
Decanter

Besturing
Flottweg decanters worden geleverd met een RVS controle kast voorzien van de simpel te besturen HMI en Siemens PLC. Door middel van communicatie uitwisseling wordt de controlekast door D&W geintegreerd in een hoofdbesturing.

Optioneel

  • Geautomatiseerde CIP reiniging
  • Automatische ipeller
  • Verschillende materialen mogelijk (duplex, super duplex en hastelloy)
  • ATEX uitvoering

Opties zijn niet inbegrepen

Data

Technisch

Capaciteit
Honderden liters tot vele m3/uur
Centrifugaalkracht
1.000 – 10.000 G
Temperatuur
0 tot 120 graden

Consumptie

Vermogen
Afhankelijk van selectie 400V – 50Hz
Persluchtdruk
6 Bar

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op!