Drink je graag verse jus? De persapparaten in supermarkten en horeca zijn goed voor enorme bergen aan sinaasappelschillen. PeelPioneers heeft de missie om alle citrusresten te redden en om te zetten in waardevolle ingrediënten en ze daarmee een extra ronde in de voedselketen te houden.

Uit de schil haalt PeelPioneers natuurlijke ingrediënten die worden toegepast in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Hiermee hergebruiken ze 100% van de schil. In hun innovatielab wordt constant onderzocht hoe er meer waarde uit schillen gehaald kan worden. Een resultaat hiervan is de Finix citrus vezel, die stevigheid, structuur en het juiste mondgevoel biedt aan bijvoorbeeld vleesvervangers en muffins.

Peelpioneers kwam in 2018 voor het eerst in aanmerking met D&W – toen nog D&W. Ze hadden toen net de financiering opgehaald voor de eerste ‘demo’ fabriek. Een fabriek waarmee ze wilden aantonen dat hun idee levensvatbaar was. De keuze voor D&W was snel gemaakt.

Sytze: “Voor ons was openheid, benaderbaarheid en meedenken essentieel. In de gesprekken hebben jullie dat laten zien, niet alleen op de website, maar ook in de praktijk. Het voelde voor ons alsof jullie wilden mee investeren in ideeën, nog voor het over betalen voor tijd ging. Jullie namen ons mee op een reis, van de conceptfase tot de uiteindelijke realisatie. Het begin met open gesprekken, het meedenken in het concept, en het tonen van de noodzakelijke stappen in engineering en uitvoering, heeft echt geholpen.”

D&W heeft vervolgens een belangrijk gedeelte van de engineering voor de eerste fabriek in Son als de tweede fabriek in Den Bosch opgepakt. Sytze zegt hierover het volgende:

Sytze: “Wat jullie kracht is, is echt meedenken en constructief kritisch zijn, gecombineerd met een indrukwekkende mix van engineeringsvaardigheden en een eigen werkplaats voor testen. Testen is niet alleen een investering in tijd en geld; het levert altijd rendement op. Bovendien hebben jullie het vermogen om technologieonafhankelijk te opereren en durven jullie zelfs onbekende punten aan te pakken. Dit getuigt van een unieke benadering van engineering.”

Na het engineering traject is D&W betrokken geweest in de pre-fabricage en on-site montage van diverse proceslijnen in beide fabrieken.

Sytze: “Het succes van D&W komt echt voort uit de mensen en hun passie. We hebben ervaren dat jullie team zich met extreme toewijding inzet, zelfs wanneer de uitdagingen groot zijn.”

PeelPioneers is enthousiast over de samenwerking en trots op het resultaat dat tot nu toe is bereikt.

Sytze: “Wat D&W zo uniek maakt, is dat een klein team uit Uden zo’n grote stempel heeft gedrukt op behoorlijk wat circulaire fabrieken in Nederland. Jullie kennen de industrie en durven merkonafhankelijk keuzes te maken, wat anderen misschien niet kunnen of durven. Deze merkonafhankelijkheid en de mogelijkheid om samen op zoek te gaan naar de beste vormgeving van het project, gecombineerd met expertise in Process engineering, E/I en automatisering onder één dak, maken jullie een waardevolle partner voor duurzame projecten.”

Op de vraag waar Sytze het meest trots op is:

Sytze: Het is eindelijk normaal geworden dat ergens in Den Bosch elke dag 50.000 kilo schillen, die vroeger gewoon verdwenen en letterlijk ondergewaardeerd werden, nu worden omgezet in ingrediënten. Deze ingrediënten vinden hun weg terug in de kringloop en de levensmiddelenindustrie. Het is werkelijk een creatief proces, tastbaar en concreet. Je kunt er tegen schoppen – de machines die er zijn, de mensen die er werken. Dit was er niet voorheen, en nu is het realiteit geworden.

PeelPioneers is

Greengineerd

Sinds de oprichting van PeelPioneers heeft D&W een belangrijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling, engineering en realisatie van de unieke proceslijnen die momenteel het verSCHIL maken in Den Bosch. D&W heeft zich bewezen als partij die toegankelijk is, écht wil en kan meedenken en niet bang is voor een uitdaging binnen een nog onbekende wereld.

Meer informatie

Ben je benieuwd geworden naar PeelPioneers als organisatie of zou je eens met Sytze willen praten over ons? Neem gerust contact met ze op!

www.peelpioneers.nl

Nieuws

de laatste berichten

Onze Nieuwe Merkidentiteit is Gelanceerd!

Wat ooit begon met het bestickeren van een bedrijfsbus heeft zich nu ontwikkeld tot een geheel nieuwe merkidentiteit.

Lees verder

Ingebruikname nieuwe bedrijfshal!

Wat stiekem links en rechts al een keer gedeeld was, is nu eindelijk klaar. Sinds 1 februari 2024 kunnen wij gebruikmaken van onze nieuwe assemblage- en testhal!

Lees verder