Ynsect, opgericht in 2011 door wetenschappers en milieuactivisten, is een pionier in een nieuwe industrie die het volledige potentieel van meelwormen realiseert – door ze ten dienste te stellen van de mensheid, de planeet en de levende wereld in het algemeen.

Ynsect richt zit op de grootschalige kweek van meelwormen en de ingrediënten die ze uit dit slimme beestje kunnen onttrekken. Ze gebruiken hierbij 100% van het beestje, maar ook de rijke voedingsbodem die tijdens productie dienst heeft gedaan. Het resultaat van deze inspanning is enorm. Tot 40x minder CO2 reductie in vergelijking met vee, tot 40x minder land dankzij de grootte van het beestje en het feit dat vertical farming toegepast kan worden en tot 30x minder water per kilo proteine in vergelijking tot een kilo proteine van varken.

Ynsect kwam voor het eerst in aanraking met D&W in 2021. Tot die tijd had het bedrijf vrij zelfstandig hun R&D kunnen aansturen, maar met de ontwikkeling van een tweetal nieuwe product applicaties en de opschaling van deze applicaties van lab naar industriële schaal kwam er toch behoefte aan een samenwerking met een partij die over de capaciteiten beschikte om dit traject te begeleiden. Deze partij werd gevonden in D&W.

René: Ynsect had behoefte aan een partij die enerzijds om kon gaan met de dynamiek en complexiteit van ons project, maar anderzijds ook verantwoordelijkheid kon nemen voor hetgeen ze bedachten. Wij weten inmiddels heel goed hoe ons beestje in elkaar zit, maar uiteindelijk blijven wij een productiefabriek en geen projectenorganisatie. D&W hielp ons met het structureren van onze R&D informatie en alles wat wij geleerd hadden en begeleidde ons stapsgewijs door het proces.

D&W heeft twee belangrijke projecten vanaf een conceptuele engineering fase opgepakt en uitgewerkt. Nieuwe productapplicaties waarvan nog weinig kennis in de markt aanwezig was.

René: Het prettige aan onze samenwerking was het feit dat er, zeker in het begin, veel ruimte was voor discussie en overleg waarbij duidelijk beide werelden van expertise samen kwamen. Wij pionieren in een nieuwe industrie, dus frequent overleg en goede onderlinge afstemming is cruciaal. Bovendien wil je praten met een partij die je niet naar de hand praat, maar constructief kritisch is en ervaring en praktijk inbrengt. Uiteindelijk gaat het om het immers om de kwaliteit van het product dat we gaan produceren.

Aansluitend heeft D&W voor Ynsect de grootste en belangrijkste productielijn van de fabriek in Ermelo mogen realiseren.

René: Bij projecten als deze zijn de grote multinationals als GEA of Alfa Laval er vaak als de kippen bij. Het is voor hen interessant om met dit soort projecten aan de slag te gaan omdat ze hiermee toegang krijgen tot nieuwe industrieën of applicaties. Wij hebben echter heel bewust de keuze gemaakt om hier niet in mee te gaan. D&W was als partij kleiner en kon om die reden veel behendiger omgaan met de veranderlijkheid van ons project. Bedacht R&D tijdens het project weer een verbetering of wat nieuws? Dan was directe implementatie daarvan geen probleem. Grote partijen reageren te stroperig en je merkt dat ze meer voor eigen agenda werken, dan dat ze samenwerken. D&W kende alleen onze agenda. Alle beslissingen die werden genomen waren beslissingen in het belang van Ynsect en van het project. Dat werkte heel prettig.

Ynsect is trots op de productielijn die is voortgekomen uit het project en waardeert de samenwerking met D&W.

René: Ons project betrof een groot en complex project waarbij goede samenwerking essentieel was. Er was direct een goede klik tussen D&W en Plan B – het project management bureau die onze interne organisatie hielp en tussen D&W en onze eigen medewerkers. Het resultaat laat dat zien: een relatief snel traject van ontwikkeling tot realisatie, een constructieve inbedrijfstelling samen met onze automatiseerder en een productielijn waar menig multinational zijn best voor moet doen om dit kwaliteitsniveau te behalen. Het is niet voor niets dat we nog altijd contact houden met D&W rondom onze toekomstige plannen.

Ÿnsect is

Greengineerd

D&W is dé hoofdaannemer geweest voor het grootste en misschien wel belangrijkste project voor Ynsect Nederland en heeft hiermee een belangrijke bijdrage geleverd in de transitie naar duurzamere voedingsbronnen. D&W heeft zich bewezen als partij die toegankelijk is, écht wil en kan meedenken en niet bang is voor een uitdaging binnen een nog onbekende wereld.

Meer informatie

Ben je benieuwd geworden naar Ynsect als organisatie of zou je eens met René willen praten over ons? Neem gerust contact met ze op!

www.ynsect.com

Nieuws

de laatste berichten

Onze Nieuwe Merkidentiteit is Gelanceerd!

Wat ooit begon met het bestickeren van een bedrijfsbus heeft zich nu ontwikkeld tot een geheel nieuwe merkidentiteit.

Lees verder

Ingebruikname nieuwe bedrijfshal!

Wat stiekem links en rechts al een keer gedeeld was, is nu eindelijk klaar. Sinds 1 februari 2024 kunnen wij gebruikmaken van onze nieuwe assemblage- en testhal!

Lees verder