PasteurFlow System

Continue kwaliteit en veiligheid in de voedselverwerking

Beschrijving

Applicatie
Continue pasteurs die gebruik maken van buizenwarmtewisselaars spelen een centrale rol in de voedselverwerkende industrie, met name bij de behandeling van producten met een lage tot gemiddelde viscositeit. Deze systemen worden op grote schaal toegepast bij het pasteuriseren van sappen, zuivelproducten en diverse vloeibare voedingsmiddelen. Continue pasteurisatie zorgt ervoor dat het product zachtjes wordt verwarmd, waardoor verbranding tegen de wand en bijvoorbeeld denaturatie van eiwitten worden voorkomen, terwijl schadelijke bacteriën en enzymen worden geëlimineerd. Bij D&W benadrukken we de cruciale rol van continue pasteurisatie bij het verbeteren van de voedselveiligheid en het leveren van producten van hoge kwaliteit aan consumenten.

Concept
Het concept achter continue pasteurs die gebruik maken van shell-and-tube-warmtewisselaars is gericht op milde verwarming om de productkwaliteit en -veiligheid te behouden. Het ontwerp van de warmtewisselaar bevordert een efficiënte warmteoverdracht door het product aan minimale zware omstandigheden bloot te stellen. Het product stroomt door de buizen terwijl het verwarmingsmedium in ‘de shell’ circuleert, wat zorgt voor een gecontroleerd verwarmingsproces. Deze voorzichtige verwarmingsmethode voorkomt dat het product tegen de wand verbrandt en minimaliseert denaturatie van gevoelige componenten, waardoor de natuurlijke smaak en voedingswaarde van het product behouden blijft.

Werkingsprincipe
Onze pasteurisatiesystemen bestaan doorgaans uit een balanstank waarin het ruwe product gedoseerd wordt. vanuit deze balanstank wordt onder exacte condities de vloeistof door een serie aan warmtewisselaars gestuurd. Vaak is dit een voorverwarmstap, een pasteurisatiestap, een holding stap en een koelstap. Om de energie efficiënte van onze systemen te verhogen kan er optioneel gekozen worden voor een regeneratiestap waarbij warmte uit het koeltraject wordt gebruikt in de voorverwarmstap. In iedere stap monitoren we de temperatuur nauwkeurig en sturen we automatisch bij waar nodig. Het product wordt door onze pasteurisatie systemen verpompt middels shear-arme pompen die zorgen voor minimale product beschadigingen en een continue flow. Een ander geïntegreerd onderdeel van deze systemen is de automatische Clean-in-Place (CIP) reinigingscyclus. Dit geautomatiseerde reinigingsproces verbetert de hygiëne van het systeem door de warmtewisselaar efficiënt te reinigen en te ontsmetten, wat zorgt voor optimale productietijden van deze installaties. Continu pasteuriseerders met shell-and-tube-warmtewisselaars vormen een bewijs van moderne voedselverwerkingstechnologieën en zorgen voor een efficiënte en veilige voedselproductie.

Stoomcircuit

Details

Basisunit
Deze unit bestaat uit een basismodule welke op een vast of frame gepositioneerd wordt. De basis module bestaat uit onder andere:

  • Een balanstank
  • Een shell-and-tube warmtewisselaar
  • De benodigde stoom- of heetwater voorzieningen
  • De benodigde CIP voorzieningen
Voedingsmiddel pasteur

Besturing
Onze units worden standaard aangestuurd door een Siemens PLC. Deze wordt geïnstalleerd in een RVS besturings-kast op de unit. Op aanvraag kan er ook een Allen Bradley ControlLogix toegepast worden. De bediening geschiedt via een HMI paneel welke op de besturingskast is gemonteerd. Het HMI paneel visualiseert een overzichtelijk programma met een groot aantal instelbare parameters en instellingen.

Optioneel

  • Verwarming middels elektra
  • Eventueel benodigde boosterpompen
  • In-lijn dispergeerpomp

Opties zijn niet inbegrepen

Data

Technisch

Capaciteit
Afhankelijk van pompkeuze
Maximale deeltjegrootte
tot c.a. 10 mm
Druk
1 – 10 BarG
Temperatuur
Tot c.a. 120 graden
Holdingtijd
Tot 120 seconden, afhankelijk van product

Consumptie

Vermogen
0.5 – 10 kW afhankelijk van selectie 400V – 50Hz
Persluchtdruk
6 Bar
Schoon water
3 – 20 m3h, afhankelijk van grootte
Stoom
100 – 1.000 kg/h, afhankelijk van grootte

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op!