PasteurBatch System

Flexibiliteit, veiligheid en kwaliteit in de voedselverwerking

Beschrijving

Applicatie
Batchverwarmings-/pasteurisatiesystemen zijn een integraal onderdeel van de voedselverwerkende industrie, met name bij de behandeling van vloeibare voedingsmiddelen. Deze systemen worden op grote schaal toegepast bij het koken van sauzen, pasteuriseren van sappen en zelfs het blancheren van insecten voor verschillende voedingsproducten. Batchsystemen zorgen ervoor dat het vloeibare voedsel wordt verhit tot precieze temperaturen en gedurende specifieke perioden wordt vastgehouden, waardoor schadelijke micro-organismen effectief worden geëlimineerd terwijl de smaak en voedingswaarde behouden blijven. Bij D&W benadrukken we het belang van batchverwarmings-/pasteurisatiesystemen voor het verbeteren van de voedselveiligheid en het leveren van producten van hoge kwaliteit aan consumenten.

Concept
Het concept achter batchverwarmings-/pasteurisatiesystemen is gericht op precisieverwarming om voedselveiligheid en -kwaliteit te garanderen. Vloeibare voedingsmiddelen worden binnen een gecontroleerde omgeving in een tank gebufferd, nauwkeurig verhit tot de gewenste temperatuur en gedurende de vereiste tijd vastgehouden. Dit proces pasteuriseert het voedsel effectief, waardoor het veilig is voor consumptie met behoud van de natuurlijke smaak en voedingssamenstelling. Het concept is aanpasbaar, waardoor variaties mogelijk zijn op basis van de specifieke vereisten voor het verwarmen van sauzen of bijvoorbeeld het blancheren van insecten, wat resulteert in een optimale verwerking voor verschillende voedingsproducten.

Werkingsprincipe
Onze batch-continu systemen bestaan altijd uit twee of meer productietanken. Iedere productietank wordt per applicatie vormgegeven en indien nodig voorzien van de benodigde roerwerken. Vervolgens wordt warmte toegevoerd via directe of indirecte middelen, zoals stoom- of heetwatercirculatie. De temperatuur wordt nauwkeurig geregeld om een gelijkmatige warmteverdeling en grondige pasteurisatie te garanderen. De duur van de verhitting wordt zorgvuldig gecontroleerd om de beoogde veiligheids- en kwaliteitsnormen te bereiken. Na afloop van het pasteurisatieproces wordt het product middels specifiek geselecteerde pompen en bijbehorende klepconfiguraties verpompt Dit werkingsprincipe garandeert dat vloeibare voedingsmiddelen, of het nu gaat om sauzen of producten op basis van insecten, een veilig en gecontroleerd verhittingsproces ondergaan dat voldoet aan de vereiste veiligheids- en smaakparameters.

Details

Basisunit
Deze unit bestaat uit een basismodule welke op een vast of frame gepositioneerd wordt. De basis module bestaat uit onder andere:

 • Een volledig RVS dubbelwandig geïsoleerde kookketel
 • Een of enkele roerwerken afhankelijk van applicatie
 • Een verwarmingscircuit voor pasteurisatie
 • CIP functionaliteit ten behoeve van de reiniging.
 • Diverse kleppen en instrumenten
RVS pasteurisatie tank

Besturing
Onze units worden standaard aangestuurd door een Siemens PLC. Deze wordt geïnstalleerd in een RVS besturings-kast op de unit. Op aanvraag kan er ook een Allen Bradley ControlLogix toegepast worden. De bediening geschiedt via een HMI paneel welke op de besturingskast is gemonteerd. Het HMI paneel visualiseert een overzichtelijk programma met een groot aantal instelbare parameters en instellingen.

Optioneel

 • Normwagen kantelaar voor vaste ingrediënten en normwagenluik
 • Afvoerpomp inclusief klepmanifold
 • Bordes met kantelhek ten behoeve van dosering van vaste ingrediënten
 • Vacuüm koel functionaliteit
 • In-lijn dispergeerpomp of roerwerk voor het verkleinen van vaste delen
 • Elektrisch verwarmen in plaats van stoom of heetwater

Opties zijn niet inbegrepen

Data

Technisch

Capaciteit
200 – 3.000 ltr
Temperatuur
Tot c.a. 95 graden

Consumptie

Vermogen
0.5 – 10 kW afhankelijk van selectie 400V – 50Hz
Persluchtdruk
6 Bar
Stoom
100 – 1.000 kg/h, afhankelijk van grootte

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op!