MasterCIP System

Meer efficiëntie en flexibiliteit in de voedselverwerkende industrie

Beschrijving

Applicatie
Vaste Clean-in-Place (CIP)-systemen zijn van cruciaal belang in de voedselverwerkende industrie en zijn ontworpen om de reinigingsprocessen voor verschillende apparatuur en productielijnen te stroomlijnen en te optimaliseren. Deze systemen worden gebouwd met speciale tanks en CIP-strings om de gelijktijdige reiniging van meerdere processystemen te vergemakkelijken. Of het nu gaat om een opstelling met één tank of een complexe configuratie met meerdere tanks en CIP-strings, het doel blijft hetzelfde: hygiëne binnen de proces installatie garanderen. Bij D&W erkennen we de cruciale rol van vaste CIP-systemen bij het handhaven van hoge hygiënenormen in de voedselverwerkende industrie.

Concept
Het centrale concept achter vaste CIP-systemen draait om gestructureerde reiniging, met als doel meer efficiëntie en flexibiliteit. Onze CIP systemen bestaan uit 1 of meerder CIP tanken. Bij een enkele tank spreken we van een single-use systeem. Alle CIP vloeistoffen worden slechts een keer gebruikt. Bij twee of meerdere tanks gebruiken we de tanks om reinigingsvloeistoffen in te recupereren. Een of meerdere CIP-strings worden gebruikt om deze oplossingen naar de betreffende apparatuur of productielijnen te brengen. De opstelling maakt gelijktijdige reiniging van meerdere units mogelijk, waardoor het reinigingsproces wordt geoptimaliseerd. Bovendien zorgt de besturing van het systeem voor flexibiliteit, zodat de reinigingscycli kunnen worden aangepast aan specifieke vereisten van het systeem. Dit concept benadrukt het belang van een gestructureerde en aanpasbare reinigingsaanpak in de voedselverwerkende industrie.

Werkingsprincipe
CIP vloeistof wordt onttrokken uit de voorspoeltank en onder gecontroleerde condities verpompt richting de proces installatie. Gedurende het overpompen wordt er geregeld op druk- of flow. Het voorspoelwater komt retour naar de CIP installatie en wordt hier afgevoerd richting het riool. Na het voorspoelen wordt doorgaans overgeschakeld op een warme loogreiniging. Deze recirculeert over de tank en zorgt ervoor dat alle organische vervuiling losgeweekt wordt. Tot slot wordt het de proces installatie met schoon naspoelwater nagespoeld. Dit schone naspoelwater kan worden gerecupereerd in de voorspoeltank om water te besparen. Op het moment dat er meerdere procesinstallaties tegelijk gereinigd moeten worden, kunnen meerdere CIP strengen lekveilig van elkaar gescheiden worden waardoor veilig gelijktijdig gereinigd kan worden. Het verzamelen van gegevens tijdens de CIP-cyclus is een fundamenteel aspect dat ervoor zorgt dat cruciale informatie zoals de doelmatigheid van de reiniging, het verbruik van chemie en water en duur van de cyclus wordt verzameld. Deze gegevens kunnen vervolgens worden geanalyseerd om toekomstige reinigingsprocessen te optimaliseren, wat leidt tot meer efficiëntie en kosteneffectiviteit. Het werkingsprincipe onderstreept het belang van controles en gegevens bij het bereiken van optimale reinigingsresultaten in de voedselverwerking.

Chemie doseer kast

Details

Basisunit
Deze unit bestaat uit een basismodule welke op een vast of frame gepositioneerd wordt. De basis module bestaat uit onder andere:

  • Een of enkele CIP supply strings
  • Een of enkele CIP buffertanken
  • Diverse instrumentatie
  • Diverse kleppen

Besturing
Onze units worden standaard aangestuurd door een Siemens PLC. Deze wordt geïnstalleerd in een RVS besturings-kast op de unit. Op aanvraag kan er ook een Allen Bradley ControlLogix toegepast worden. De bediening geschiedt via een HMI paneel welke op de besturingskast is gemonteerd. Het HMI paneel visualiseert een overzichtelijk programma met een groot aantal instelbare parameters en instellingen.

Optioneel

  • Verwarming middels elektra
  • Self-cleaning functionaliteit

Opties zijn niet inbegrepen

Data

Technisch

Capaciteit
Afhankelijk van pompkeuze
Druk
1 – 6 BarG
Temperatuur
Tot c.a. 85 graden
Geleidbaarheid
Afhankelijk van chemie

Consumptie

Vermogen
0.5 – 10 kW afhankelijk van selectie 400V – 50Hz
Persluchtdruk
6 Bar
Schoon water
3 – 20 m3h, afhankelijk van grootte
Stoom
100 – 1.000 kg/h, afhankelijk van grootte

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op!